Bel voor een afspraak: +31 6 417 417 15
Image Alt

Woonzorgadvies

Vermogende ouderen moeten een eigen bijdrage betalen voor de zorg die ze nodig hebben. De Wet Langdurige Zorg (WLZ) omvat intensieve en langdurige zorg. Vaak gaat dit om zorg in een zorginstelling, zoals een verzorgingshuis of verpleeghuis. De eigen bijdrage dekt bij een particulier verpleeghuis slechts de zorgkosten. Daarnaast zult u zelf ook nog de verblijfkosten moeten voldoen. Hoe meer inkomen u heeft, hoe hoger uw eigen bijdrage zal zijn. Er wordt gekeken naar het verzamelinkomen van het jaar 2 jaar voor uw aanvraag. Daarnaast ook naar uw vermogen.

Als u alleenstaand bent betaalt u na 4 maanden een hogere bijdrage dan iemand die nog een partner of kind heeft die thuis blijft wonen. Het CIZ bepaalt per persoon welke zorg noodzakelijk is. In tegenstelling tot een regulier verzorgingshuis bent u in een particulier verpleeghuis vaak ook al welkom voordat u een officiële indicatie heeft gekregen. Als u in een regulier verzorgingshuis gaat wonen, ontvangt het huis een vergoeding voor uw huisvestings-, verblijf- en zorgkosten. Maar dat is niet zo als u kiest voor een particulier verzorgingstehuis of zorgvilla.

Bij een particulier huis betaalt u namelijk zelf uw verblijfkosten (service en woonkosten). De huur betaalt u dus zelf en de zorgkosten worden betaald vanuit uw PGB. Omdat u zelf de huur betaalt, betaalt u slechts een lage eigen bijdrage, ook nà de eerste 4 maanden. Wonen in een particuliere zorginstelling hoeft aldus niet (veel) duurder uit te pakken dan een verblijf in een reguliere zorginstelling.

Maar misschien kunt u wel gewoon thuis blijven wonen door de nodige zorg aan huis in te kopen. En misschien wel de hypotheek te verhogen door de overwaarde op te nemen. Daarvan kunt u dan uw pensioen aanvullen en deze kosten betalen. Ook die van uw financiële thuiszorger die dit alles zorgvuldig met u op een rijtje kan zetten. Zo krijgt u ook hier inzicht door overzicht.